dijous, 24 de novembre del 2016

CÀRREGUES Y ESFORÇOS

A l’entrada anterior haviem introduit el concepte d'esforços i càrregues, recordem els dos tipus de forces que existeixen segons si són  internes i les experimenten els cossos quan estan sotmesos a una força externa, que s’anomenen ESFORÇOS, i l’altre tipus que són forces externes o CÀRREGUES, són els que actuen sobre el cos, objecte, estructura, etc, per exemple el vent, pes, terratrémols, onades,…
Dins de  cada tipus  també podem fer la següent subdivisió:

TIPUS DE CÀRREGUES

Les càrregues són les que causarien la caiguda de l'estructura si no fóra prou resistent. Els tipus de càrrega més habituals són: 

-Els pesos situats sobre les estructures. Per exemple els vehicles que passen per un pont o les persones i mobles que descansen sobre els distints pisos d'un edifici. També pot ser una càrrega important la neu si s'acumula en excés en una coberta. 
-El pes de la pròpia estructura. En grans estructures (per exemple edificis), el propi pes dels materials que ho componen és una de les càrregues més importants. 
-La pressió de l'aigua com en el cas d'un embassament. 
-La força del vent sobre superfícies grans.






Estes càrregues poden ser de dos tipus: 

-CÀRREGUES ESTÀTIQUES: Són aquelles que actuen de forma permanent sobre una estructura. Per exemple el pes de la pròpia estructura (bigues, fonaments , rajoles,…) i el pes del mobiliari que es troben dins d'elles.


-CÀRREGUES DINÀMIQUES: Són aquelles que no actuen de forma constant sobre les estructures. Per exemple: el vent, la neu, la pluja, l'aigua, les onades,… 

Per exemple en una aula podem trobar com a càrregues estàtiques, el pes dels elements de l'edifici i el mobiliari que existix (ordinadors, taules i cadires, elements del taller,…) i com a càrregues dinàmiques, les persones que entrem al mateix, el vent, la pluja o la neu quan existisquen. 




TIPUS D'ESFORÇOS

Les càrregues fan que en l'estructura apareguen una sèrie d'ESFORÇOS que han de ser suportats sense deformació ni ruptura. 

Existixen 5 tipus d'ESFORÇOS en funció de la càrrega:

1. ESFORÇ DE TRACCIÓ: Un element d'una estructura està sotmés a l'esforç de tracció quan sobre ell actuen forces que tendixen a estirar-ho. Les forces actuen cap a l'exterior de l'objecte, dit d'una altra manera és l'esforç que apareix quan les càrregues actuen en la mateixa direcció i sentits oposats cap a l'exterior de l'objecte tendint a allargar l'objecte. Exemple: El cable d'una grua patix tracció.






2. ESFORÇ DE COMPRESSIÓ: Un element d'una estructura està sotmés a l'esforç de compressió quan sobre ell actuen forces que tendix a esclafar-ho o contraure-ho. Les forces actuen cap a l'interior de l'objecte. Exemple: Les potes d'una cadira patixen compressió.




3. ESFORÇ DE FLEXIÓ: Un element d'una estructura està sotmés a l'esforç de tracció quan sobre ell actuen forces que tendixen a doblegar-ho. Exemple: Un estant amb molts llibres patix flexió.




4. ESFORÇ DE TORSIÓ: Un element d'una estructura està sotmés a l'esforç de torsió quan sobre ell actuen forces que tendixen a retòrcer-ho. Exemple: Una clau girant en un pany patix torsió.



5. ESFORÇ DE TALL O CIZALLADURA: Un element d'una estructura està sotmés a l'esforç de tall quan sobre ell actuen forces que endixen a tallar-la o esgarrar-la. Exemple: La zona d'un trampolí de piscina

www.pelandinctecno.blogspot.com.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada