dissabte, 3 de desembre del 2016

L'ARC I LA VOLTA

En aquesta entrada vos mostraré alguns elements bàsics d'arquitectura, molts d'ells estem acostumats a veure diàriament.

Arc: és l'element estructural, de forma corbada, que salva l'espai entre dos pilars o murs. Està compost per peces anomenades dovelles, i pot adoptar formes corbes diverses. És molt útil per a salvar espais relativament grans amb peces xicotetes, La motlura sobre el qual es recolza l'arc es denomina imposta. L'arc, treballa sempre a compressió, transmetent les càrregues que rep als punts de suport perpendicularment i cap a l'exterior.










Una volta és un element arquitectònic de forma corba, que servix per a cobrir l'espai comprés entre dos murs o una sèrie de pilars alineats, per a entendre-ho fàcilment seria com un arc de més profunditat.









La cúpula o volta esfèrica és un element arquitectònic que s'utilitza per a cobrir un espai de planta circular, quadrada, poligonal o el·líptica.


Aquesta imatge ens mostra com treballa el arc la volta i la cúpula

Contrafort, també conegut com estrep, és un engrossiment d'un mur, normalment cap a l'exterior, usat per a transmetre les càrregues transversals a la fonamentació.
Arcbotant: element estructural exterior amb forma de mig arc que arreplega la pressió en l'arrancada de la volta i la transmet a un contrafort. Molt usats en l'arquitectura gòtica, normalment inclouen un canal que conduïx l'aigua de pluja de la coberta a les gàrgoles.
Pinacle: Acabament piramidal o cònic dels contraforts que servix com a contrapés a l'espenta de l'arcbotant sobre el contrafort. Per consegüent, els pinacles reforcen el contrafort i li ajuden a arreplegar el pes de les voltes. L’utilització de pinacles ricament decorats en les edificacions gòtiques accentuava la sensació de verticalitat dels temples.

Imatges: 

1 comentari: